Preek van de Leek

De ‘Preek van de Leek’ in de Grote of Martinikerk is een initiatief van de Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg.
De Preek van de Leek begint om 16.00 uur, kerk open vanaf 15.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om de gastspreker en elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje met een knabbel. Weet u van harte welkom! Middels uw bijdrage aan de collecte kunt u bijdragen aan de instandhouding van dit initiatief.

Op zondag 6 september was politiek tekenaar Len Munnik gastspreker in de Preek van Leek
Len Munnik is geboren in het bevrijdingsjaar 1945. Dat tekent hem en zijn werk. De oorlog heeft hem van kinds af aan nooit meer losgelaten. Daarom voert hij als politiek tekenaar actie met pen, inkt en papier. Het draait in al zijn werk om oorlog en vrede, recht en onrecht. Hele generaties zijn opgegroeid met zijn cartoons. Actievoerders deden zelden vergeefs op hem een beroep als het ging om een goed logo of een sterke cartoon. Nu tekent hij liever dan dat hij een lekepreek houdt. Daarom wordt Len op 6 september geïnterviewd door ds. Bram Grandia, die Len zo’n vijftig jaar heeft meegemaakt. Aan de hand van een aantal van zijn politieke tekeningen wordt het gesprek gevoerd. Een gesprek over tekenen, actievoeren, humor en niet cynisch worden.

Volgende data: 1 november 2020, 7 februari 2021, 11 april 2021

Informatie:
Marian en Bram Grandia, tel. 0313-618852, e-mail: Marian en Bram Grandia
Anne-Mieke Luykx, tel. 06-21810104, e-mail: am.luykx@gmail.com
Bert Bomer, tel.: 0313-410918 e-mail: Bert Bomer
Chris Kors, tel. 0313-844539 e-mail: Chris Kors

Vroeger hadden dominees het dikwijls voor het zeggen en waren zij de opiniemakers. Die rol is inmiddels overgenomen door schrijvers, columnisten, journalisten, cabaretiers en wetenschappers. Zij ontmaskeren oude waarheden, zeggen hoe het zit, verdiepen meningen, volgen kritisch allerlei ontwikkelingen, nemen eigen posities in, houden de boel bij elkaar. Onder hen zijn mannen en vrouwen die opvallen door hun visie en hun vrijheid, waarmee ze zich op een verfrissende manier in het publieke debat mengen.

Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen begon in Amsterdam en later nog op andere plaatsen in het land het project ‘Preek van de Leek.’ Hoe zou het zijn als zulke mensen met bewezen spreekvaardigheid voor één keer de kansel zouden op gaan.  Wat gebeurt er als je hèn het woord geeft over wat hen bezielt en zo in de kerk een ‘dienst’ houdt in een geheel andere vorm.

In september 2015 zijn wij in de Martinikerk in Doesburg met de ‘Preek van de Leek’ van start gegaan. Met genoegen kijken wij terug op ontmoetingen met inspirerende gastsprekers die hun licht lieten schijnen over een tekst uit de Bijbel en het vervolgens betrokken op een thema waarover zij graag iets wilden zeggen. Sprekers die dat elk op hun eigen bijzondere wijze hebben gedaan.