Preek van de Leek

De ‘Preek van de Leek’ in de Grote of Martinikerk is een initiatief van de Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg.

Zondag 3 februari was schrijfster Esther Gerritsen gastspreker in de Preek van de Leek.

Is uw oog boos omdat ik goed ben?
Kun je kwaad doen aan de één door goed te zijn tegen de ander?

Esther Gerritsen had het over een aanstootgevende gelijkenis (over de arbeiders in de wijngaard) die Jezus vertelt.

Goedheid roept boosheid op. Hoe kan dat? De schrijver Margalit zei eens dat er nooit vrede komt als de mensen alleen maar gerechtigdheid willen. Voor vrede heb je ook vergeving nodig en moet er geslikt worden. Het leven verdeelt niet eerlijk. Kijk alleen maar naar gezondheid of naar de plek waar je geboren wordt, het gezin waarin je opgroeit. Daar zit allemaal geen rechtvaardigheid in en de mens kan dat niet zomaar oplossen. Kunnen we accepteren dat we minder krijgen dan een ander? Waarom is het zo moeilijk om tevreden te zijn, als je denkt dat anderen het beter hebben? Hoe zit het met dat boze oog van ons?

Foto: Paulina Szafranska

Esther Gerritsen (geb. 1972) groeide op in Gendt bij Nijmegen.

Ze heeft vele prachtige romans op haar naam staan. In 2016 schreef ze het Boekenweekgeschenk ‘Broer’. Haar laatste boek is ‘De Trooster’(2018) . De lezers van Trouw kozen ‘De trooster’ van Esther Gerritsen als mooiste boek van 2018. Deze Paasroman gaat over een conciërge in een retraitecentrum die, mismaakt en een bekeerling bovendien, tussen de kloosterlingen een eeuwige buitenstaander is. Dan komt er een wereldse figuur, een gevallen staatssecretaris op retraite. Hij overtuigt de stuurse Jacob vriendschap te sluiten. Jacob stelt zich met moeite open maar blijkt uiteindelijk bereid om, als Jezus, de zonde van deze politicus op zich te nemen. Ook Jacobs liefde wordt op de proef gesteld. Het boek de Trooster werd ook voorgedragen als beste theologische boek van 2018. Dat werd het niet, maar toch.

Volgende datum: 7 april 2019: Stevo Akkerman schrijver, journalist en columnist

Informatie:
Marian en Bram Grandia, tel. 0313-618852,
Joep en Anne-Mieke Luykx, tel. 06-21810104, e-mail: am.luykx@gmail.com
Bert Bomer, tel.: 0313-410918 e-mail: bebom.buutvrij@gmail.com
Chris Kors, tel. 0313-844539 e-mail: chris.kors@gmail.com

Vroeger hadden dominees het dikwijls voor het zeggen en waren zij de opiniemakers. Die rol is inmiddels overgenomen door schrijvers, columnisten, journalisten, cabaretiers en wetenschappers. Zij ontmaskeren oude waarheden, zeggen hoe het zit, verdiepen meningen, volgen kritisch allerlei ontwikkelingen, nemen eigen posities in, houden de boel bij elkaar. Onder hen zijn mannen en vrouwen die opvallen door hun visie en hun vrijheid, waarmee ze zich op een verfrissende manier in het publieke debat mengen.

Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen begon in Amsterdam en later nog op andere plaatsen in het land het project ‘Preek van de Leek.’ Hoe zou het zijn als zulke mensen met bewezen spreekvaardigheid voor één keer de kansel zouden op gaan.  Wat gebeurt er als je hèn het woord geeft over wat hen bezielt en zo in de kerk een ‘dienst’ houdt in een geheel andere vorm.

In september 2015 zijn wij in de Martinikerk in Doesburg met de ‘Preek van de Leek’ van start gegaan. Met genoegen kijken wij terug op ontmoetingen met inspirerende gastsprekers die hun licht lieten schijnen over een tekst uit de Bijbel en het vervolgens betrokken op een thema waarover zij graag iets wilden zeggen. Sprekers die dat elk op hun eigen bijzondere wijze hebben gedaan.