Preek van de Leek

De ‘Preek van de Leek’ in de Grote of Martinikerk is een initiatief van de Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg.

De preek van de Leek begint om 16.00 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 15.30 uur. De toegang is gratis. Er gaat een collectezak rond om de onkosten te bestrijden. Na afloop is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een drankje te ontmoeten.
Ons jaarthema staat in het teken van 75 jaar bevrijding.

Data en sprekers:

2 februari 2020: Kathleen Ferrier
5 april 2020: Siegfried Woldhek (ovb)

Op zondag 3 november was de preekstoel voor Chris van der Heijden. Hij is historicus en schrijver van o.a. "Grijs verleden" en "Kinderen van foute ouders". Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de rol van de doorsnee Nederlanders tijdens en vlak na de oorlog.
In zijn preek heeft Chris van der Heijden stil gestaan bij het spoor dat de oorlog na 1945 trok.

Informatie:
Marian en Bram Grandia, tel. 0313-618852,
Joep en Anne-Mieke Luykx, tel. 06-21810104, e-mail: Joep en Anne-Mieke Luykx
Bert Bomer, tel.: 0313-410918 e-mail: Bert Bomer
Chris Kors, tel. 0313-844539 e-mail: Chris Kors

Vroeger hadden dominees het dikwijls voor het zeggen en waren zij de opiniemakers. Die rol is inmiddels overgenomen door schrijvers, columnisten, journalisten, cabaretiers en wetenschappers. Zij ontmaskeren oude waarheden, zeggen hoe het zit, verdiepen meningen, volgen kritisch allerlei ontwikkelingen, nemen eigen posities in, houden de boel bij elkaar. Onder hen zijn mannen en vrouwen die opvallen door hun visie en hun vrijheid, waarmee ze zich op een verfrissende manier in het publieke debat mengen.

Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen begon in Amsterdam en later nog op andere plaatsen in het land het project ‘Preek van de Leek.’ Hoe zou het zijn als zulke mensen met bewezen spreekvaardigheid voor één keer de kansel zouden op gaan.  Wat gebeurt er als je hèn het woord geeft over wat hen bezielt en zo in de kerk een ‘dienst’ houdt in een geheel andere vorm.

In september 2015 zijn wij in de Martinikerk in Doesburg met de ‘Preek van de Leek’ van start gegaan. Met genoegen kijken wij terug op ontmoetingen met inspirerende gastsprekers die hun licht lieten schijnen over een tekst uit de Bijbel en het vervolgens betrokken op een thema waarover zij graag iets wilden zeggen. Sprekers die dat elk op hun eigen bijzondere wijze hebben gedaan.