Het Pastoraat

Pastoraat is kortweg gezegd omzien naar elkaar.
Pastoraat is onderdeel van de geloofsgemeenschap (elk gemeentelid is pastor en pastorant) en levert daar een bijdrage aan.
Pastoraat vindt haar oorsprong in de Bijbel: Jezus ontfermt zich over de mensen en de gemeente wordt gezien als een lichaam met delen die niet zonder elkaar kunnen en op elkaar zijn aangewezen. Pastoraat staat niet op zichzelf maar dient ingebed te zijn in de kerkenraad en de gemeente.

De pastorale ouderlingen zijn

Sandra Snieder, tel. 0313-474474,

Rimke Kingma, tel. 0313-479552,

Algemeen e-mailadres voor Het Pastoraat:

Mijn zorg - jouw zorg
van Jannie Slingeland

Persoonlijke aandacht in soorten en maten

Hoe kan je vandaag pastoraat vormgeven? Wat is het ideaalplaatje dat wij ervan hebben enerzijds en in de praktijk waarmaken anderzijds?
Persoonlijke aandacht hoort zonder meer tot ons ideaalplaatje. Er zijn tal van situaties waarin die vorm van persoonlijke aandacht er zeer toe doet. Lange tijd was het huisbezoek bij uitstek de uitdrukking van wat dat pastoraat inhield. Tegenwoordig is het buitengewoon lastig om op die wijze structuur invulling te geven aan pastoraat. Je hebt er immers een flink aantal pastorale medewerkers voor nodig. En die zijn er vandaag de dag niet zo makkelijk te vinden.

Wij vinden dat jammer. Wij denken dat zeker ook in onze tijd betrokkenheid van mensen op elkaar belangrijk is. Anderzijds realiseren wij ons dat omzien naar elkaar niet staat of valt met wat je als kerk op dit vlak organiseert. Mensen nemen ook zelf initiatieven om er te zijn voor iemand anders: met een luisterend oor of heel praktisch met de ene of andere helpende hand. Daar komt bij dat de behoefte van mensen aan pastoraat en hun verwachtingspatronen ten aanzien van pastoraat de voorbije decennia behoorlijk veranderd zijn. Op welke manier hebben wij in ons pastoraat daarop ingespeeld? Het is belangrijk om te blijven nadenken over de vraag hoe wij betrokken kunnen zijn op wat speelt in het leven van mensen, zowel binnen onze geloofsgemeenschap als daarbuiten. En daar concreet wat mee te doen!

Op dit vlak gebeurt ook al wel het een en ander. De kring voor vrouwen die gescheiden zijn is daar een goed voorbeeld van, evenals de maandelijkse Ontmoetings- en Gesprekskring in IJsselzicht en de wekelijke Lunchonmoeting in de Aandachtschenkerij in de Martinikerk op donderdag. En zo valt er nog wel meer te noemen.

Wij willen meer impulsen geven aan het creëren van zulke ontmoetingsplekken. Dat kan gaan om een kring die van tijd tot tijd bij elkaar komt, maar ook om thema-avonden die we organiseren, zoals we voorheen deden rondom 'Voltooid leven' en 'Mantelzorg'. Hier liggen nog veel kansen en mogelijkheden.

Ouderen- en felicitatie bezoekwerk en
bezoekwerk nieuw ingekomen gemeenteleden

Graag willen wij u informeren hoe het bezoekwerk binnen de kerk is georganiseerd.

Alle leden in Angerlo en Doesburg, die 80 jaar en ouder zijn, krijgen op of rond hun verjaardag namens de kerk bezoek. Gebruikelijk is hierbij een attentie aan te bieden. Gelijk met dit bezoek kunnen zij hun wensen kenbaar maken omtrent de contacten met de kerk. Een grote groep gemeenteleden zet zich in voor deze bezoeken.
Ook buiten deze bezoeken om zijn er vrijwilligers die namens onze gemeente mensen bezoeken.

Nieuw ingekomen leden worden uiteraard ook welkom geheten met een bezoek, waarbij zij een informatiepakket over onze kerkgemeenschap krijgen aangeboden.

Heeft u specifieke vragen over het bezoekwerk, of wilt u ons bezoekers- en/of felicitatieteam komen versterken, dan u bent van harte uitgenodigd. U kunt zich aanmelden bij Wanda de Groot tel. 0313-472626, e-mail: wdegrootvisser@hotmail.com.

Lief en Leed

Wij leven graag mee met elkaar, in lief en leed.
We vinden het fijn als u hierin met ons meedenkt.
Contactpersoon is Nolda van den Hoeven,
tel. 0313-479609, e-mail: n@vandenhoeven.eu.