Expositie in de Galluskerk

In de Galluskerk Dorpsstraat 31 in Angerlo exposeert EXPO-ANGERLO met bronzen beelden van Rineke van Rijt en Carlo van Broekhuizen, email op koperplaten van Ruud Kaper en landschapsfotografie van Ruud Smit.

De expositie is te zien op 18 en 25 maart 2018. De toegang is gratis en de koffie/thee staat klaar.

Tijdens de expositie is tevens gelegenheid het romaanse kerkje te bewonderen.
Meer informatie over de Galluskerk kunt u lezen door hier aan te klikken.

Rineke van Rijt en Carlo van Broekhuizen uit Arnhem maken bronzen beelden zowel samen als individueel en gieten deze in de eigen gieterij, zo kunnen zij het ontstaansproces van een beeld van het begin tot het eind sturen. Soms wordt het materiaal brons in oorspronkelijke staat gelaten dat wil zeggen met de giethuid, dit geeft een beeld een natuurlijke en oorspronkelijke uitstraling. Hun werk is voornamelijk figuratief. 

Op de expositie is vrij werk te zien; daarin herken je thema's als oude architectuur, bloemen en planten, mens en dier die op een sfeervolle, soms spannende, soms aandoenlijke wijze zijn verbeeld, vaak met vele mooie details. De fantasie van de kijker doet de rest.
Naast het vrije werk maken ze veel werk in opdracht zoals portretten, grafornamenten, tuinbeelden en prijzen. Ook gieten ze werk van andere kunstenaars.


Ruud Kaper uit Doetinchem is omstreeks 1990 gaan emailleren. Emailleren is een bijzonder vorm van kunst en is vanouds een ambachtelijke techniek waarbij een glaslaag doormiddel van verhitting op metaal wordt aangebracht en heeft een ongekend lange levensduur. Email geeft aan goud en zilver een fonkelend effect en het is juist daarom dat veel kerkelijke, keizerlijke en koninklijke voorwerpen van email zijn voorzien.

Ruud Kaper werkt overigens alleen op koper. De composities van Ruud zijn meestal opgebouwd uit structuren. Door ruimtelijk te werken met gebogen vormen en in meerdere lagen, ontstaat een grote levendigheid. Daarbij streeft hij naar het specifieke van de email-techniek: dat wil zeggen dat het resultaat in principe alléén met email en koper mogelijk is. Zijn werk is soms figuratief maar veelal abstract. Zijn inspiratiebronnen zijn o.a.: landschappen, het universum, grenzen, de elementen e.d.

Ruud Smit uit Doesburg exposeert analoge zwart-wit fotografie. Hij brengt zo'n 20 werken bij elkaar uit drie reeksen landschappen: Death valley, Californië; Valle del Po, Italië en het kunstenaarsdorp St.-Julien-Labrousse e.o., Frankrijk. Voor het maken van deze foto's gebruikte Ruud vooral midden formaat lenscamera's uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Het effect daarvan is vervreemdend, omdat we gewend zijn om te kijken naar digitale foto's. Vergeleken daarbij lijkt het fotowerk van Smit onscherp. Geen van deze werken is eerder geëxposeerd.

De landschapsfotografie van Ruud Smit ademt een melancholieke sfeer. Hij plaatst zichzelf daarmee in een klassieke traditie (A. Adams, A.Kertész). Aan de andere kant sluit hij aan bij de moderne behoefte aan reflectie en rust. Hij ontsnapt – letterlijk – aan de haastige digitale 21e eeuwse beeldcultuur.
Ruud Smit studeerde filosofie in Amsterdam en Berlijn. Hij volgde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw diverse cursussen fotografietechniek.

__________________________________________________________________________________________

Expositie Commissie Angerlo

In 1986 werd de zijbeuk van de Galluskerk te Angerlo ingericht als expositieruimte.
Sindsdien hebben een aantal vrijwilligers de taak op zich genomen om periodiek wisselende exposities te organiseren en in te richten.

De in 1987 opgerichte 'Stichting Expositie Kommissie Angerlo' stelt zich tot doel het promoten en ontwikkelen van cultuur in het algemeen; het onder de aandacht brengen van en het kweken van belangstelling voor diverse uitingsvormen van de beeldende kunst, heemkunde, geschiedenis en wetenschap en alles wat daarmee in de meest
ruime zin verband houdt.

 

Naar boven