Luthers Bach Ensemble o.l.v. Ton Koopman in de Martinikerk

Vijfhonderd jaar Reformatie
 
Woensdagavond 1 november a.s. organiseert de Stichting Doesburgse Muziekcultuur  in de Grote of Martinikerk te Doesburg een concert met het Luthers Bach Ensemble uit Groningen o.l.v. Ton Koopman. Er wordt muziek uitgevoerd van Johann Sebastian Bach en van Joseph Haydn in het kader van vijfhonderd jaar reformatie. 
 
Woensdagavond 1 november in de Grote of Martinikerk Doesburg, aanvang 20.00 uur.
Toegang  € 27,50, donateurs StiDoMu € 25,00.
Kaarten via www.stidomu.nl of via VVV Doesburg.
 
 
Op 31 oktober a.s is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de kapeldeur van de kerk in Wittenberg spijkerde. Daarmee zette hij een revolutionaire ontwikkeling in Europa in gang die zijn weerga niet kent. Een revolutie met grote gevolgen voor religie, politiek en cultuur.
Luthers erfgoed in de muziek is vooral gebonden aan de naam van Johann Sebastian Bach.
Op verschillende plaatsen in Europa wordt aandacht gegeven aan de herdenking van de hervorming in 1517. Zo ook in Doesburg. Daar sloot men zich in 1586 aan bij de reformatie en bij de opstand tegen de Spaanse koning. De Grote of Martinikerk werd toen een hervormde kerk.
 
 
Het Luthers Bach Ensemble staat woensdagavond 1 november onder leiding van de vermaarde barokdirigent/organist Ton Koopman. Het is de eerste keer dat hij in de Doesburgse Martinikerk optreedt.
 
Van Bach wordt de cantate ‘Ein feste Burg ist unser Gott’op tekst van Luther uitgevoerd. Deze cantate is speciaal geschreven voor de viering van het Reformationsfest, in Bach’s tijd een nationale feestdag in Sachsen. De cantate is vooral beroemd om zijn weergaloze openingskoraal en behoort tot Bach’s bekendste koorwerken.
Voorts wordt van Bach het motet ‘Singet dem Hernn ein neues Lied’ uitgevoerd. Dit motet stelt hoge eisen aan het koor en geldt voor kenners als een technisch veeleisende vocale compositie met orkestrale allure.
Van Joseph Haydn wordt een concert voor orgel en orkest uitgevoerd, met Ton Koopman aan het orgel. Dat Haydn dit werk componeerde als hofkapelmeester van de rooms-katholieke Hongaarse familie Esterhazy is voor de protestanten tegenwoordig geen probleem meer.
 
Ton Koopman studeerde orgel, klavecimbel en muziekwetenschap in Amsterdam. Hij ontving tweemaal de Prix d’Excellance voor zijn speelvaardigheid. Hij richtte zich tijdens zijn studies op barokmuziek, speciaal op die van Johann Sebastian Bach en werd zodoende een vooraanstaande figuur binnen de oude-muziek beweging. Zijn Amsterdam Bach Orchestra & Choir verwierf wereldfaam met de authentieke uitvoeringspraktijk. Zijn grote project was het uitvoeren en opnemen van alle overgeleverde Bach cantates.
 
Het Luthers Bach Ensemble uit Groningen werd in 2006 opgericht. Het voert muziek uit op authentieke instrumenten. In de Doesburgse Grote of Martinikerk voerde dit ensemble eerder, met groot succes, de Matthäus-Passion, de Markus-Passion en de Hohe Messe van Bach uit.
 
De combinatie van dit kwaliteitsrijke ensemble met Nederlands’ vermaardste barokdirigent/organist staat garant voor een avond met prachtige en inspirerende muziek.
 
 
Naar boven